Bokor Almáskert - Minőségi alma közvetlenül a termelőtől! Bokor Almáskert - Minőségi alma közvetlenül a termelőtől!
  • Kezdőlap
  • Magunkról
    • Bemutatkozunk
    • Családunk eredete
    • Bokor Árpád
      • Gyermekkor
      • Katonaélet
      • A háború után
      • '56 és '70
      • A család
    • Családfakutatás
    • Városunk: Csenger
      • Csenger lakosságának eredetéről
      • CsengerMálnák
        • CsengerMálna 1.
        • CsengerMálna 2.
        • CsengerMálna 3.
        • CsengerMálna 4.
        • CsengerMálna 5.
        • Volt egyszer egy pálya
      • Almatermesztési hagyományok Csengerben
  • Az almáskert
    • Műszaki háttér
    • Géppark
    • Meggyfák az almáskertben
    • Raktárkészlet - Eladó alma
  • Almafajtáink
    • Red Jonaprince
    • Gala
    • Idared
    • Golden Reinders
    • Mutsu (Crispin)
    • Jonagold Novajo
    • Redspur Delicious
    • Arlet (Swiss Gourmet)
  • Pálinkánk: az Árpia
    • Gála alma pálinka
    • Érlelt Gála alma pálinka
    • Golden alma pálinka
    • Ágyas Golden alma pálinka
    • Érlelt Golden alma pálinka
    • Jonagold alma pálinka
    • Ágyas Jonagold alma pálinka
    • Ágyas meggy pálinka
  • Kertblog
    • Hírek, újdonságok
    • Fényképes
    • Videós
    • Almaszedős
    • Kertimunkás
    • Pálinkás
  • Kapcsolat

Almapálinkák

A pálinkák színes világában barangolva, a párlatokkal ismerkedve és az ízekkel barátkozva hamar talál az ember kedvencet magának. A mi kedvencünk -érthetően szubjektív okok miatt- az almapálinka, így az alábbi sorokban az almából készült párlatokkal foglalkozunk részletesebben.

Érlelt Golden alma pálinka

Az alma a rózsafélék családjába tartozó almafa (Malus domestica) termése. Több, mint harminc fajtája terem idehaza, amelyek közül a legismertebbek a Jonathan, Golden, Idared, Gala, Mutsu, Jonagold. Alakjuk fajtától függően félgömb, gömb, vagy harang alakú, színük a sárga, zöld és a piros minden árnyalatában pompázhat. Ebből a gyümölcsből fogyasztjuk Magyarországon a legtöbbet, fejenként évi mintegy 20-24 kg-ot. Nem csak azért közkedvelt, mert finom és ízletes, hanem mert egészséges is: magas C-vitamin tartalma mellett egyéb vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz, valamint serkenti az emésztést és elősegíti a táplálék felszívódását. Az alma fontos jellemzője a bőlevűség, a magas cukortartalom, és a diszkréten savas, fűszeres, zamatos jelleg, vagyis minden megvan benne, ami a kiemelkedő pálinkák alapanyagaiban nélkülözhetlen. Mindezek ellenére az almából készült pálinkák manapság nem tartoznak divatos és felkapott párlatok közé. Ennek oka az lehet, hogy az almapálinka nem harsány: sem az illata, sem az íze nem annyira karakteres, mint például egy kajszibarack pálinka vagy egy Irsai Olivér szőlőpálinka esetében. Azonban kiváló beltartamú alapanyagok felhasználásával, szakértő cefrézéssel, gondos lepárlással, majd megfelelő pihentetéssel/érleléssel szépen átmenthető a párlatba az alma gyümölcsössége, megőrizhető a fajtajelleg, és biztosítható az egyedi karakter és a tipikus aromavilág.  Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyarországon jelenleg még kisebb presztízsűnek tartott -de feltörekvő- almapálinka több európai országban (a németeknél, franciáknál, olaszoknál) is igen előkelő, kedvelt és elterjedt italfajta, mely akár a legkifinomultabb ízlésnek is megfelel. Készítésének legnagyobb központjai Dél-Németországban és Dél-Tirolban vannak (itt Apfelschnaps néven fogyasztják). A legnemesebb almapálinkának  (pontosabban almbabrandy-nek) a franciaországi Calvados-t tartják. A Calvados hagyományosan normandiai almaborból készített almapárlat, amit hosszú ideig érlelnek tölgyfából készült hordókban. A Calvadoshoz hasonló italféleség a New Englandből származó Applejack is.
  
Jonagold-NovajoGolden alma
Itthon a legnagyobb hírnévvel az eredetvédett szabolcsi almapálinka büszkélkedhet, melynek alapanyaga a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termelt alma (döntően Jonatán, Jonagold, Gála, Golden és Red Delicious, Idared fajták). Mivel a megye gyümölcstermő területének 50%-án foglalkoznak almatermesztéssel (ez az országos almatermés 40%-t teszi ki), ezért nem meglepő, hogy az almapálinka lett a régió egyik legauthentikusabb itala. A megyében nagy területet fedő, gyorsan melegedő, homokos nyírségi talajok megkötésére igen alkalmasnak bizonyult az almafa, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a környék almatermesztéséről már a 18. századtól vannak feljegyzések. Almapálinka készítéséről a 19. század elejétől állnak rendelkezésre adatok, de az almapálinka-főzés igazából a 20. században kezdett terjedni. Az 1930-as években fejlődésnek indult magyarországi gyümölcstermesztés ugyanis sok új almaültetvényt eredményezett itt, majd a 70-es évek nagyarányú telepítései ezt tovább fokozták és méltán tették világhírűvé a magyar almát. A Szamos-menti (szatmári) termőterületek almái íz- és zamatanyag, beltartalmi értékek és ellenálló képesség tekintetében külön is kiemelendőek. A kövér öntéstalaj, a hűvösebb-nedvesebb klíma és a napsütéses órák évi eloszlásban mért magas száma adja meg azt az előnyt, mellyel a szatmári alma minősége felülmúlja a tágabb régió almáinak elsődleges névadójaként funkcionálió szabolcsi almáét is. A nagy mennyiségű és kiváló minőségű alma termesztése egyet jelentett az almapálinka karrierjének gyors felívelésével: ezeken a tájakon nincs jelentős bortelmelés, vagyis az alma-  és mellette a szilvapálinka lett a legelterjedebb, saját termelésben előállított szeszes ital.

Főzőüst Erdei András bérfőzési és kereskedelmi főzési szeszfőzdéjében (Szamosangyalos)

Almapálinka főzésére mind az almát, mind pedig melléktermékeit felhasználják. Régen leginkább a téli tárolásra nem alkalmas, általában sérült, "hulló" (kieső) almát főzték ki, esetleg a feldolgozás során visszamaradó almahéjat cefrézték. A cefre -legyen az első osztályú gyümölcsből vagy kiesőből- nem tartalmazhat penészes, rothadt, esetleg éretlen részeket, idegen anyagokat. Éppen ezért az almát válogatják, megmossák, majd ledarálják, és hagyományosan 200 literes hordókban, esetleg több tíz mázsás fakádakban erjesztik. Lényeges, hogy minden módszernél biztosítani kell a széndioxid védőpárna kialakulását. A régi időkben ezt a cefrés hordó vagy kád agyagos tapasztásával érték el, napjainkban egyszerű fóliatakarással, valamint vízzár (kotyogó) alkalmazásával oldják meg. Az erjesztés során a nem kívánt melléktermékek megelőzése érdekében az almacefre fajélesztővel is beoltható és mesterségesen szabályozható a pH értéke is azért, hogy az erjedés optimális értéken (pH 3-3,5) történjen. Az  almacefre lepárlását hagyományos kisüsti módszerrel végzik, többlépcsős desztilláció segítségével. A üstök térfogata nem haladhatja meg az 1000 litert, anyaguk pedig mindenképpen vöröséz, hiszen a réz elengedhetetlen katalizátor az aromavegyületek kialakításában. Az almapálinka alkoholtartalma legalább 40%, de nem ritka a 48-50%-os alkoholtartalmú párlat sem.
 
Tölgyfahordó almapálinka hordós érleléséhez (készítette Zsár Tamás kádármester, Tótvázsony)
Az adott almafajtából készült párlat az adott fajta jellemzőit, karakterét viseli magán, míg a speciálisan összeválogatott almafajtákból készült párlatban az egyes fajták illat- és ízalkotói egymást kiegészítve hozzák létre a pálinka egyedi jellegét. A jó almapálinkák aromavilágából általában szépen kiemelkedik a fajtára jellemző tipikusság, nem tolakodóan savanykás, fűszeres (fahéj, szegfűszeg) citrusokkal, gyümölcsös dominanciával. A fűszerezettség legtöbbször lágy és tipikusan háttéralkotó, diszkrét. Az almából készült párlat akkor válik igazán nagy értékű, testes, zamatos pálinkává, ha sokáig pihentetjük, illetve ha hordós érlelésnek vetjük alá. A pihentetés valamint a hordós érlelés hatására a friss, "mozgékony" párlat megnyugszik és nagyon szép, nyugodt, letisztult íz- és illatvilágú készterméket ad, melyben a gyümölcsös jelleg, az "almaság" is jobban kidomborodik. Az almapálinka tükrösen tiszta és színtelen, vagy az érlelés miatt enyhén aranysárga színű.

Pálinkánk: az Árpia

Bokor Árpád édesapánk emlékére Árpiának nevezzük az általunk termelt gyümölcsből készült, bérfőzdében lefőzetett pálinkánkat. Az Árpia -bérfőzött párlatról lévén szó- kereskedelmi forgalomba nem hozható, kizárólag saját magunk és barátaink részére készítjük. A családi hagyományok miatt az almából készült Árpiára vagyunk a legbüszkébbek, de meggypálinkánk miatt sincsen szégyenkezni valónk.

Árpia pálinkák

Almapálinkánk alapanyagként Gála, Golden, Jonagold és Arlet fajtákat használunk. Egyedi tervezésű és kivitelezésű almadarálóval előkészített, majd szakaszos erjesztési móddal kierjesztett cefréből bérfőzdében állíttatjuk elő a nyers almapárlatot, melynek nagyobb részét üvegballonokban pihentetve, kisebb porcióit pedig tölgyfahordóban vagy gyümölcságyon érlelve nemesítjük Árpiává. Meggypálinkánk alapanyagául az almáskert kerületére ültetett újfehértói fürtös meggyfák termése szolgál. Az elkészült meggypárlatot az almához hasonlóan pihentetjük vagy gyümölcságyon érleljük.

Gála alma pálinka

Árpia: Csengeri Gála alma pálinka

Gála almából készült Árpia pálinkánk ízében a finoman édeskés, jellegzetesen aromás, harmonikus, mérsékelt savtartalmú Royal Gala, Gala Must, és Gala Imperial fajták tökéletes üdesége köszön vissza. Friss, ropogós, kellemesen kesernyés, 50 %-os alkoholtartalma miatt hosszú lecsengésű, maradandó élményt nyújtó pálinka, mely a közismert Gála fajtákat új dimenzióban mutatja be. Tiszta, tüzes, nemes ital.

Ágyas Golden alma pálinka

Árpia: Gyümölcságyon érlelt Csengeri Golden alma pálinka

Golden alma pálinkánkat 4-5 hónapig a pálinka fajtájával azonos, érett gyümölcságyon érleljük, majd aszalt vagy érett gyümölccsel együtt palackozzuk. Az ágyazás segítségével beindított folyamatokban a lédús, roppanó Golden szín- és ízanyagai beleoldódnak az alap pálinkába, amely ezáltal új érzékszervi jellemzőkkel gyarapodik. A gondos érlelés végén előálló ágyas pálinkánkat a gyümölcságy kellemes, sötét arany színnel vértezi fel, ízét karakteresebbé, lágyabbá és selymesebbé teszi, a beleoldódó plusz cukormennyiség édességét pedig a Golden saját citrusosságával szelídíti meg. Hosszú lecsengése kellemesen melengető, édes-fűszeres, kiemeli az érett, aranysárga Golden alma zamatát. Igazi desszertpálinka.

Golden alma pálinka

Árpia: Csengeri Golden alma pálinka

A Golden az egyik legelterjedtebb almafajta Európában, ám mégis viszonylag ritkán kerül pálinka formájában az asztalunkra. A csengeri Bokor Almáskert aranysárgává érett, válogatott gyümölcseiből készített Golden alma pálinkánk jellegzetes és könnyed illatával már a kóstolás első pillanataiban meghódítja érzékeit. Ízvilágában a Golden fajták friss gyümölcsössége és kellemesen édes-savanykás harmóniája a hangsúlyos, citrusos és enyhén fűszeres felhangokkal. Remek egyensúlyú, hosszú lecsengésű, elegáns, tiszta, visszafogott ital, 50%-os alkoholfokkal. Valódi pálinka egyéniség.

Érlelt Golden alma pálinka

Árpia: Tölgyfahordóban érlelt Csengeri Golden alma pálinka

Golden alma pálinkánkat legalább 3 hónapig 50 literes tölgyfahordóban érleljük, így a pálinka színe aranysárga lesz, íze pedig vaníliás, csokoládés és pörköltmandulás jegyekkel gazdagodik. A tölgyfahordós érlelés hatására illata is módosul: vaníliás, fűszeres dominanciát szerez, enyhe  fahéj és pirított kenyér beütéssel. A hordós érlelés szépen strukturálja a pálinkát, mely az új aromaalkotók beépülése mellett mind ízében, mind illatában megtartja a gyümölcsösséget. Lecsengése hosszú, kellemesen fanyar utóízében felerősödik a hordótól kapott édes-fűszeres vanília és kesernyés mandula. A Calvadoshoz hasonló jellegű, elegáns ital. Egyik nagy kedvencünk.

Ágyas meggy pálinka

Árpia: Aszalt gyümölcsángyon érlelt Csengeri fürtös meggy pálinka

Ágyas meggy pálinkánk alapanyagát az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben kinemesített Újfehértói fürtös meggy fajta adja, melyből almáskertünk kerületén kb. 600 db fa található. Az ideális feltételek mellett nevelt fáink kitűnő minőségben kínálják bordópiros, kemény húsú, lédús, édes-savas gyümölcseiket, melyből könnyed, üde és ízletes meggy pálinkánkat főzetjük. A cefrét mindig jelentős magtartalommal készítjük, így a kész, 50%-os párlatban a magokból származó marcipános-mandulás íz- és illatösszetevők a gyümölcsjegyekkel egyesülve tökéletesen harmonizálnak.  Végső formáját és izgalmasan sötét, pirosas-bordós színét a legalább 6 hónapig tartó, aszalt meggyágyon való érlelés során nyeri el. Illata az érett fürtös meggyre emlékeztet, erőteljes marcipános és mandulás édességgel, némi citrusossággal. Szájban édesen gyümölcsös, amely harmonikusan elegyedik a magoktól kapott zamattal. Utóízében a marcipánosság és fanyarság csap össze, mely hosszan lecsengő élménnyel szolgál. Ízletes és kerek pálinka.

Jonagold alma pálinka

Árpia: Csengeri Jonagold alma pálinka

A Jonagold a Golden és a Jonathan fajták keresztezésével nemesített, igen lédús, harmonikusan édes-savanykás, jellegzetesen fűszeres almafajta, mely egyesíti magában mindkét szülő zamatanyagát. Ezt a pezsgő sokszínűséget igyekszünk átmenteni a Jonagoldból készült pálinkánkba is. Illatában a teli almáskosár élménye vegyül enyhe rózsa beütéssel. 50 %-os alkoholfoka ellenére egyedülállóan könnyű, a szájban telt, hosszan megmaradó, intenzív gyümölcsösséggel és leheletnyi fahéjas jelleggel. Elegáns édessége teszi ezt a pálinkát egésszé, igazi szatmári italkülönlegességgé.

Érlelt Gála alma pálinka

Árpia: Tölgyfahordóban érlelt Csengeri Gála alma pálinka

A Gála fajtákból készült 50 %-os alma pálinkánkat legalább 3 hónapig 50 literes tölgyfahordóban érleljük, így a pálinka színe aranysárga lesz, íze pedig vaníliás, kávés, enyhén mazsolás jegyekkel gazdagodik. A tölgyfahordós érlelés hatására illata is módosul: vajas, vaníliás, fűszeres dominanciát szerez, némi  fahéjjal. Mind ízében, mind illatában igen határozott a gyümölcs, az összhatás így telt és vastag. Lecsengése kellemesen hosszú, utóízében felerősödnek a hordótól kapott a vanília és fahéj aromái, az összetett fűszeresség. A Calvadoshoz hasonlóan jellegzetes, nemes ital.

Ágyas Jonagold alma pálinka

Árpia: Gyümölcságyon érlelt Csengeri Jonagold alma pálinka

Jongaold alma pálinkánkat 4-5 hónapig a pálinka fajtájával azonos, érett gyümölcságyon érleljük, majd aszalt vagy érett gyümölccsel együtt palackozzuk. Az érlelés során végbemenő folyamatokban az érett Jonagold szín- és ízanyagai beleoldódnak az alap pálinkába, amely ezáltal új érzékszervi jellemzőkkel gyarapodik. Ágyas Jonagold pálinkánkat a gyümölcságy tetszetős, sötét arany színnel vértezi fel, ízét-illatát karakteresebbé, pikánsabbá, fűszeresebbé teszik az átkerülő aromák. Hosszú lecsengésű kellemesen édes-fűszeres, kiemeli a lédús, ropogós Jonagold alma zamatát. Elegáns desszertpálinka.

Bokor Almáskert családi gazdaság - Minőségi alma, közvetlenül a termelőtől!

Előrendelés, vásárlás és az eladó almával kapcsolatos aktuális információk: +36-70-371-6305

Copyright © 2009 szatmarialma.hu | Kapcsolat | Szerzői jogok

Joomla Template by ThemeXpert