Almapálinkák

Bokor Árpád édesapánk emlékére Árpiának nevezzük az általunk termelt gyümölcsből készült, bérfőzdében lefőzetett pálinkánkat. Az Árpia -bérfőzött párlatról lévén szó- kereskedelmi forgalomba nem hozható, kizárólag saját magunk és barátaink részére készítjük. A családi hagyományok miatt az almából készült Árpiára vagyunk a legbüszkébbek, de meggypálinkánk miatt sincsen szégyenkezni valónk.
Almapálinkánk alapanyagként Gála, Golden, Jonagold és Arlet fajtákat használunk. Egyedi tervezésű és kivitelezésű almadarálóval előkészített, majd szakaszos erjesztési móddal kierjesztett cefréből bérfőzdében állíttatjuk elő a nyers almapárlatot, melynek nagyobb részét üvegballonokban pihentetve, kisebb porcióit pedig tölgyfahordóban vagy gyümölcságyon érlelve nemesítjük Árpiává. Meggypálinkánk alapanyagául az almáskert kerületére ültetett újfehértói fürtös meggyfák termése szolgál. Az elkészült meggypárlatot az almához hasonlóan pihentetjük vagy gyümölcságyon érleljük.
Gála almából készült Árpia pálinkánk ízében a finoman édeskés, jellegzetesen aromás, harmonikus, mérsékelt savtartalmú Royal Gala, Gala Must, és Gala Imperial fajták tökéletes üdesége köszön vissza. Friss, ropogós, kellemesen kesernyés, 50 %-os alkoholtartalma miatt hosszú lecsengésű, maradandó élményt nyújtó pálinka, mely a közismert Gála fajtákat új dimenzióban mutatja be. Tiszta, tüzes, nemes ital.
Golden alma pálinkánkat 4-5 hónapig a pálinka fajtájával azonos, érett gyümölcságyon érleljük, majd aszalt vagy érett gyümölccsel együtt palackozzuk. Az ágyazás segítségével beindított folyamatokban a lédús, roppanó Golden szín- és ízanyagai beleoldódnak az alap pálinkába, amely ezáltal új érzékszervi jellemzőkkel gyarapodik. A gondos érlelés végén előálló ágyas pálinkánkat a gyümölcságy kellemes, sötét arany színnel vértezi fel, ízét karakteresebbé, lágyabbá és selymesebbé teszi, a beleoldódó plusz cukormennyiség édességét pedig a Golden saját citrusosságával szelídíti meg. Hosszú lecsengése kellemesen melengető, édes-fűszeres, kiemeli az érett, aranysárga Golden alma zamatát. Igazi desszertpálinka.
A Golden az egyik legelterjedtebb almafajta Európában, ám mégis viszonylag ritkán kerül pálinka formájában az asztalunkra. A csengeri Bokor Almáskert aranysárgává érett, válogatott gyümölcseiből készített Golden alma pálinkánk jellegzetes és könnyed illatával már a kóstolás első pillanataiban meghódítja érzékeit. Ízvilágában a Golden fajták friss gyümölcsössége és kellemesen édes-savanykás harmóniája a hangsúlyos, citrusos és enyhén fűszeres felhangokkal. Remek egyensúlyú, hosszú lecsengésű, elegáns, tiszta, visszafogott ital, 50%-os alkoholfokkal. Valódi pálinka egyéniség.
Golden alma pálinkánkat legalább 3 hónapig 50 literes tölgyfahordóban érleljük, így a pálinka színe aranysárga lesz, íze pedig vaníliás, csokoládés és pörköltmandulás jegyekkel gazdagodik. A tölgyfahordós érlelés hatására illata is módosul: vaníliás, fűszeres dominanciát szerez, enyhe fahéj és pirított kenyér beütéssel. A hordós érlelés szépen strukturálja a pálinkát, mely az új aromaalkotók beépülése mellett mind ízében, mind illatában megtartja a gyümölcsösséget. Lecsengése hosszú, kellemesen fanyar utóízében felerősödik a hordótól kapott édes-fűszeres vanília és kesernyés mandula. A Calvadoshoz hasonló jellegű, elegáns ital. Egyik nagy kedvencünk.
Ágyas meggy pálinkánk alapanyagát az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben kinemesített Újfehértói fürtös meggy fajta adja, melyből almáskertünk kerületén kb. 600 db fa található. Az ideális feltételek mellett nevelt fáink kitűnő minőségben kínálják bordópiros, kemény húsú, lédús, édes-savas gyümölcseiket, melyből könnyed, üde és ízletes meggy pálinkánkat főzetjük. A cefrét mindig jelentős magtartalommal készítjük, így a kész, 50%-os párlatban a magokból származó marcipános-mandulás íz- és illatösszetevők a gyümölcsjegyekkel egyesülve tökéletesen harmonizálnak. Végső formáját és izgalmasan sötét, pirosas-bordós színét a legalább 6 hónapig tartó, aszalt meggyágyon való érlelés során nyeri el. Illata az érett fürtös meggyre emlékeztet, erőteljes marcipános és mandulás édességgel, némi citrusossággal. Szájban édesen gyümölcsös, amely harmonikusan elegyedik a magoktól kapott zamattal. Utóízében a marcipánosság és fanyarság csap össze, mely hosszan lecsengő élménnyel szolgál. Ízletes és kerek pálinka.
A Jonagold a Golden és a Jonathan fajták keresztezésével nemesített, igen lédús, harmonikusan édes-savanykás, jellegzetesen fűszeres almafajta, mely egyesíti magában mindkét szülő zamatanyagát. Ezt a pezsgő sokszínűséget igyekszünk átmenteni a Jonagoldból készült pálinkánkba is. Illatában a teli almáskosár élménye vegyül enyhe rózsa beütéssel. 50 %-os alkoholfoka ellenére egyedülállóan könnyű, a szájban telt, hosszan megmaradó, intenzív gyümölcsösséggel és leheletnyi fahéjas jelleggel. Elegáns édessége teszi ezt a pálinkát egésszé, igazi szatmári italkülönlegességgé.
A Gála fajtákból készült 50 %-os alma pálinkánkat legalább 3 hónapig 50 literes tölgyfahordóban érleljük, így a pálinka színe aranysárga lesz, íze pedig vaníliás, kávés, enyhén mazsolás jegyekkel gazdagodik. A tölgyfahordós érlelés hatására illata is módosul: vajas, vaníliás, fűszeres dominanciát szerez, némi fahéjjal. Mind ízében, mind illatában igen határozott a gyümölcs, az összhatás így telt és vastag. Lecsengése kellemesen hosszú, utóízében felerősödnek a hordótól kapott a vanília és fahéj aromái, az összetett fűszeresség. A Calvadoshoz hasonlóan jellegzetes, nemes ital.
Jongaold alma pálinkánkat 4-5 hónapig a pálinka fajtájával azonos, érett gyümölcságyon érleljük, majd aszalt vagy érett gyümölccsel együtt palackozzuk. Az érlelés során végbemenő folyamatokban az érett Jonagold szín- és ízanyagai beleoldódnak az alap pálinkába, amely ezáltal új érzékszervi jellemzőkkel gyarapodik. Ágyas Jonagold pálinkánkat a gyümölcságy tetszetős, sötét arany színnel vértezi fel, ízét-illatát karakteresebbé, pikánsabbá, fűszeresebbé teszik az átkerülő aromák. Hosszú lecsengésű kellemesen édes-fűszeres, kiemeli a lédús, ropogós Jonagold alma zamatát. Elegáns desszertpálinka.