A termésritkításnak az intenzív almaültetvényekben használatos nagy termőképességű almafajták esetén kiemelkedő a jelentősége. Erről mesélt egy kicsit a Főnök a mai tikkasztó júliusi délelőtt pár percében :).


A sarjhajtások szakszerű eltávolítása egy kis unokasegítséget igénybe véve történt ma a csengeri Bokor Almáskertben :). Nagyapa és unoka kertészkedtek egyet!


A permetezés néha nagyon el tud húzódni: egyéb teendők, az időjárás és a nem várt komplikációk miatt akár sötétedés után is róhatja még a köröket a kertben a traktor. A növényvédelem nem ismer kegyelmet!


A sorok és sorközök ápolásának fontos szerepe van a megfelelő gyomirtás és gyomszabályozás megvalósításában, valamint a kártevők és kórokozók elleni védekezésben. Az oldalazó talajmarózás egy olyan, általunk is alkalmazott mechanikai/fizikai módszer, amely a meglévő gyomok visszaszorítását, talajba történő forgatását eredményezi, amivel egyrészt jelentősen gyéríti a gyomokat és javítja a talaj szerkezetét, másrészt a kártevők búvóhelyét és a kórokozók melegágyát is megszünteti. A művelet eredménye kinézetre valami ilyesmi lesz:

Így néz ki a kert oldalazó talajmarózás után

A Csengeri Bokor Almáskertben a kézi kaszálás mellett a vegyszeres gyomirtás egyaránt fontos fegyver az almafasorok hatékony ápolásában: a sorokat ezzel a két fegyverrel gyommentesítjük, míg a sorközöket mechanikai úton (szárzúzóval) gondozzuk. Ezzel a vegyes módszerrel egyrészt az almafák közvetlen közelében teljesen kizárhatjuk a káros gyomok adta konkurenciát, másrészt a sorközökben a rendszeresen vágott talajtakaró növények segítségével megfelelő mértékben csökkenthető a talajerózió, valamint akár nagy esőzések után közvetlenül is biztosítható a gépi munkák elvégezhetősége.


A sorok gyommentesítése folyamatos nyári teendő. A Csengeri Bokor Almáskertben a vegyszeres gyomirtás és a kézi kaszálás egyaránt fontos fegyver a sorok hatékony ápolásában. De ki ugrott be a képbe?!?!?