A téli metszés után a sorközök közepére kihúzott gallyak baját a szárzúzó látja el. Feladata a legkülönbözőbb növényi részek felaprítása, összezúzása és a területen való szétterítése, persze csak miután a vastagabb ágakat már korábban kigyűjtöttük. Nincs pazarlás!

Szárzúzózás a téli metszés utánSzárzúzózás a téli metszés után

Az almafák klasszikus téli metszésének legmegfelelőbb ütemezése az, ha nem sokkal az új hajtások megjelenése előtt el tudjuk végezni a munkát, mert akkor a meginduló nedvkeringés kiválóan segíti majd a sebgyógyulást és megakadályozza, hogy kórokozók juthassanak a növényi szövetekbe. Persze egy több hektáros kertben, ahol igen hosszadalmas lehet ez a munkafolyamat, nem lehet megvárni teljesen a téli fagyok végét, és már januárban (vagy még korábban) megkezdődik, és tavaszig is simán eltarthat. Az almatermésűek egész télen metszhetők, nem érzékenyek annyira fagyra, mint a csonthéjas társaik. Arra azonban itt is figyelni kell, hogy -5°C alatti hőmérsékleten ne metsszünk, mert ilyenkor jóval ridegebb a növények szövete, és így könnyebben törhet, károsodhat a fa.

Szépen halad a téli metszésSzépen halad a téli metszésSzépen halad a téli metszés

A kertben már egy ideje folyik a nyári- vagy zöldmetszésnek nevezett munka. Az alma (és körte) zöldmetszésének két fő oka, hogy növeljük az idei gyümölcs minőségét, és elősegítsük a következő év bőségesebb termését. Az idei hajtásokon nővő sok és élénken burjánzó levél nagy valószínűséggel jelentős árnyékoló hatással bír az alatta megbúvó gyümölcsre. Az árnyékban fejlődő alma (különösen a Gála fajta) nem lesz elég piros, nem lesz tökéletes színezettségű. A zöldmetszés ezen igyekszik segíteni úgy, hogy több napfényt és jobb szellőzést biztosítunk az almának, ami így szebben színeződik, nagyobb és finomabb, valamint könnyebben szüretelhető lesz. Ehhez járul, hogy a napon érlelődő gyümölcsöt kevesebb kártevő és betegség is támadja meg, mivel megszűnik a sok kártevőnek és kórokozónak kedvező sötét, párás mikrokörnyezet. A következő évi termésnövekedés (vagy legalábbis annak nagyobb esélye) azért következhet be, mert a zöldmetszéssel arra ösztönözhetjük az almafákat, hogy több gyümölcstermő elágazást növesszenek: az idei hajtások ledobásával meghagyott rügyekből inkább gyümölcs terem majd levél helyett.

Gála almafák zöldmetszése a csengeri Bokor Almáskertben Gála almafák zöldmetszése a csengeri Bokor Almáskertben

Működésben a rázógép gyűjtőponyvája
Dolgozik a hidraulikus rázógép   Telnek a rekeszek
Tavalyhoz hasonlóan idén is rázógéppel takarítottuk be az újfehértói fürtös fák termését: gyors, megbízható költséghatékony módja ez a meggyszedésnek. A költséghatékonyságra óriási szükség van: felvásárlási árak már 2014-ben is a nevetséges kategóriát súrolták, idén pedig eleinte még kevesebbet kínáltak a termésért. Az index többé-kevésbé korrekt cikke be is számolt az elkeserítő adatokról: "...a gazdák 2013-ban átlagosan 250 forintot kaptak egy kiló meggyért, 2014-ben pedig ennek a harmadát sem, most pedig már az ötödére gondoltak volna a konzervgyárak...." . Később sikerült megállapodásra jutni a felvásárlókkal (ahogy arról szintén az index tudósított korrektül), így a legtöbb termelőhöz hasonlóan mi is kb. nullára hoztuk meggyből az idei szezont.


Az almafák gyümölcsritkítása fontos nyári munka    A csengeri Bokor Almáskertben kézi gyümölcsritkítást végzünk
Tombol a nyár, ami időnként tikkasztó kánikulával, máskor heves zivatarokkal éri az almáskertet. A júliusban aktuális munkák és feladatok közül a gyümölcsritkításról nem sokat írtunk eddig, pedig az intenzív ültetvényekben használatos nagy termőképességű fajták esetén kiemelkedő a jelentősége. A nálunk telepített fákon is szinte minden évben nagyobb mennyiségben kötődik az alma az optimálisnál, így ritkítást kell végezni ahhoz, hogy biztosítsuk a megfelelő termésméretet és -minőséget, valamint támogassuk a következő évi termésmennyiséghez nélkülözhetetlen termőrügyek fejlődését (és kiküszöböljük az alternanciát). Mi általában kézi gyümölcsritkítást végzünk, június végétől kezdődően folyamatosan, ahogy időnk engedi. Először mindig a satnya, hibás, deformált almát távolítjuk el, és különös gondot fordítunk a csokrosan kötődött alma ritkítására: mivel az almatermésűek bogernyőben virágoznak, ezért nagyszámú gyümölcs alakulhat ki egymás mellett, ami a szorosan összeérő termések miatt növényvédelmi problémákat eredményezhet, valamint a termés lehullását okozhatja (a növekvő almák lefeszítik egymást a fáról). A ritkítás nem egyszerűen a felesleges alma ledobálása a fákról, ez a munka is hozzáértést és figyelmet igényel. A termés gyors és pontos osztályozásán túl figyelembe kell venni a fák növekedési jellemzőit és az ágak/gallyak teherbírását is, hiszen például a gyengébb növekedésű almafákon és a vékonyabb termőgallyakon kevesebb gyümölcsöt szabad csak hagyni. A vegyszeres ritkítás (kötődésszabályozás) sohasem lehet ilyen pontos, ám kisebb a kézimunkaerő igénye, és mivel a gyümölcsfejlődés kezdeti időszakában alkalmazható, ezért az almaátmérő növelésére gyakorolt hatása erősebb lehet. Mi igyekszünk minimálisra szorítani a vegyszerek használatát az almáskertben, ezért a kézi ritkítást részesítjük előnyben.


Meggy, főnök, traktor: indulhat a meggyszedés
2014-ben nagyon szép volt a termés  Idén rázógéppel végeztük a betakarítást  A módszer gyors, de megvannak a hátrányai is

Az almáskert kerületére ültetett újfehértói fürtös meggyfák idén nagyon szép termést adtak - kár, hogy emellett a 2014-es felvásárlói árak a nevetséges kategóriát súrolták. A betakarítási költségek csökkentése érdekében idén ezért rázógéppel oldottuk meg a szedést. A technológia 5 évesnél idősebb fák esetén már egyáltalán nem károsítja az ültetvényt és akár 25 tonna meggy betakarítását is lehetővé teszi naponta. A gép a fák alá állva kiereszti a speciális ponyvát, amit a fa alá húzunk. Ezután a rázófej ráfog a fatörzsre, és hidraulikus vibráció a kifeszített ponyvára rázza a meggyet. Végül a gép behúzza a ponyvát és a meggy a szállító részbe kerül, ahol válogatható és az M10-es rekeszekbe tölthető. A munka jól haladt, bár a ponyvák kezelése a közeli kerítés miatt néha nehézkesen ment, és került meggy a földre is. A hulló feldolgozásához és az alacsony felvásárlási árak miatt idén ismét készítünk némi meggypálinkát: családunk és barátaink körében a legutóbbi főzet is nagy sikert aratott :).


Húsvétkor már javában ment az öntözés    A fiatal fák különösen érzékenyek a csapadékszegény időjárásra
Az almáskert történetében nem fordult még elő, hogy olyan korán el kellett volna kezdeni a gyümölcsfák öntözését, mint idén: április legeleje óta szinte folyamatosan megy az öntözőrendszer. Nagyon száraz tavaszi időjárást tapasztalunk, és egyelőre sajnos ez a mostani hidegfront sem hozott nálunk esőt. Bízunk benne, hogy hamarosan jön majd a csapadék, a jégeső és a pusztító viharok pedig messzire elkerülnek minket.


Az almáskertben végzett kemény fizikai munkán - mint amilyen a sorok kézi erővel történő gondozása is - nem könnyítenek ugyan, de mégis szép látványt és környezetet biztosítanak a virágokkal borított almafák. Az almafák tövének kaszálása során keletkezett levágott fűnyesedéket mindig a területen hagyjuk, ezáltal is csökkentve a talaj víztartalmának párolgási sebességén, és némileg gazdagítva a föld szerves-anyag tartalmán.

Kaszálás almavirágok között a csengeri Bokor AlmáskertbenKaszálás almavirágok között a csengeri Bokor AlmáskertbenKaszálás almavirágok között a csengeri Bokor Almáskertben