A Novajo a Golden Delicious és a Jonathan fajtákból 1943-ban, amerikában nemesített Jonagold egyik világospiros mutánsa (épp ezért hívják Jonagold Novajo-nak is). Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (220-250g), gömbölyded alakú, héja vékony, erősen viaszos, zsíros tapintású, világospiros (közép-piros), mosott fedőszínű. Az eredeti Jonagoldnál színstabilabb, valamint jobban és tetszetősebben is színeződik. Húsa sárgásfehér, igen lédús, íze édes-savanykás, jellegzetesen fűszeres, egyesíti magában mindkét szülő zamatanyagát. Szedését a világospiros fedőszín kialakulásához kell időzíteni, ez általában szeptember végére, október elejére esik. Szedési ideje igen rövid, hajlamos a túlérésre. Hosszú ideig is eltartható, ám az élvezeti érték megőrzése érdekében javasolt a szabályozott légterű hűtőház használata. A Novajo fája erős növekedésű, ágrendszere szétterülő, jó elágazódási hajlamú, lekötözés nélkül is könnyen alakítható.