header

Almafajtáink

A magyar almatermesztés – bár kereskedelmi sikerekben ez mostanában sajnos nem türköződik – világhírű. Ezt a világhírt Magyarország 1950-1980 között építette fel, és az ország északkeleti részén, a Nyírség­ben, Szatmárban és Szabolcsban fennálló éghajlati- és talajviszonyok között termelt kimagasló beltartalmi értékekkel rendelkező, tetszetősségében és ízletességében egyaránt kiemelkedő almának köszönhető.

Almavirág

A XX. század utolsó évtizedeiben bekövetkezett társadalmi és gazdasági változások negatív hatásai komoly problémák, szinte megoldhatatlan feladatok elé állították a régi termelői struktúrát. A világpolitikai átrendeződések, a kiöregedő hazai ültetvények és a rossz minőségű termék nagy hányada miatt beszűkülő piacok jelentette új kihívásokra nem sikerült megfelelően reagálni, az 1989-es rendszerváltozás pedig csak tetézte a bajokat. A szakmai irányítás megszűnése, a termelés kereteinek ellenőrizhetetlensége, a jelentős tőke- és eszközhiánnyal küszködő, a piacgazdaságban tapasztalatlan új tulajdonosok tömeges megjelenése hihetetlen károkat okozott a magyar almatermesztésnek. Ezen károk mérete csak az 1930-45 között kialakult és megerősödött családi, üzemszerű gyümölcstermesztés kommunista kollektivizálás általi szétverésének hatásaihoz hasonlítható.
 
A rendszerváltás óta eltelt idő kevésnek bizonyult ahhoz, hogy almatermesztésünk piaci eredményeit a hajdan volt pozícióba visszaállítsuk, ám a lehetőség előttünk áll, hiszen a termőterület adottságai változatlanul világszínvonalú alma előállítására biztosítanak optimális feltételeket.
 
A szakemberek véleménye szerint a Szamos-menti (szatmári) alma íz- és zamatanyag, beltartalmi értékek és ellenálló képesség tekintetében még a messze földön híres magyar gyümölcsök közül is kiemelkedik. A kövér öntéstalaj, a hűvösebb-nedvesebb klíma és a napsütéses órák évi eloszlásban mért magas száma adja meg azt az előnyt, mellyel a szatmári alma minősége felülmúlja a tágabb régió almáinak elsődleges névadójaként funkcionálió szabolcsi almáét is.

Almaszedés előtt a Bokor Almáskertben

A Bokor Almáskert éppen ezekre a kivételes földrajzi adottságokra támaszkodva állítja elő kiváló minőségű termékeit, melyek között az őszi és téli almafajták foglalják el a központi helyet. Az általunk termelt extra és I. osztályú étkezési alma széles fajtaválasztékával (Golden Reinders, Idared, Royal Gala, Gala Imperial, Gala Must, Mutsu, Arlet, Novajo, Redspur Delicious) igyekszünk megfelelni a fogyasztók igényeinek, így a piaci keresletnek. Műveléstechnológiánk kiemelt figyelmet fordít az olyan alternatív növényvédelmi módszerekre, melyek segítségével csökkenteni tudjuk a használt növényvédő szerek mennyiségét, és biztosítani tudjuk azt, hogy a leszedett alma ezen kémiai anyagoktól mentes legyen. Zamatos almáinkból kiváló minőségű kisüsti pálinkát is készítünk, melyet édesapánk, Bokor Árpád  emlékére Árpiának (Árpád pálinkája - Árpia) neveztünk el.
 
Almafajtáinkat bemutató oldalainkon megpróbáljuk a lehető legtöbb ismeretet átadni az általunk művelt fajtaválasztékról. Bemutatjuk az egyes fajták forma-, íz- és színvilágát, a terméssel kapcsolatos információkat és a fák legfontosabb növekedési jellemzőit. Ezen kívül betekintést nyújtunk a magyar pálinka világába is, különös tekintettel az almapálinkák készítésével kapcsolatos tudnivalókra és saját, Árpia nevű pálinkánkra.