header

Almacímkék - Takács Katalin gyűjteménye

Ezen az oldalunkon egy izgalmas hobbit mutatunk be, mely az eladó gyümölcsökön sokszor megtalálható apró, színes címkékhez kötődik. Át is adjuk a szót Takács Katinak, aki bemutatja nekünk ezt az egyedi gyűjtőszenvedélyt, és megosztja velünk gyűjteményének almához kapcsolódó darabjait.

Takács Kati
vagyok, Kanadában élek, és egy nagyon érdekes hobbinak hódolok szabadidőmben: gyümölcs címkéket gyűjtök.

A gyümölcs címkék (fruit labels / fruit stickers) azok a címkék, melyeket a gyümölcsökre ragasztva találhatunk, és segítségükkel tudhatja meg a vásárló, hogy pontosan milyen fajtájú a gyümölcs (hiszen alma, körte, narancs stb. rengeteg féle kapható, ezeket a címkék négyjegyű ún. PLU vagy Price Lookup kódjaival különböztetik meg egymástól), honnan van a gyümölcs, és milyen speciális tulajdonságokkal bír (pl. ha organikus termesztésű, akkor a "9"-es szám szerepel a PLU kód előtt, de jelölhet a címke genetikailag módosított, GMO terméket is, ha "8"-ast raknak a kód elé). A kódszám alapján a pénztárnál vagy a mérőpultnál egyszerűbb azonosítani a gyümölcsöt, a vásárló is könnyedén tájékozódhat, és a termék ára is könnyedén megtalálható a számítógépes rendszerben. Ezen egyszerű, és pár egzotikusabb ok (pl. víz hatására gyümölcsmosószerré oldódó címkék) miatt ragasztják a kicsi, színes-feliratos fecniket a gyümölcsökre.
A gyümölcsök címkézése elterjedt, ám ennek ellenére kevés ember gondol arra, hogy gyűjtse is ezeket az apró kis címkéket a vásárolt gyümölcsökről. Az igazat megvallva én sem gondoltam ilyesmire, de a fiam úgy tizenéves korában elkezdte gyűjteni ezeket a címkéket: a bevásárlások után leszedte a gyümölcsökről, és a hűtőgép oldalára ragasztgatta őket. Érdekes kis gyűjtemény volt, csak akkor volt a baj, hogy amikor elkötöztünk, nem nagyon lehetett leszedni őket, sőt, fáradságos munkával le is kellett súrolni mindet, mert nem hagyhattuk úgy ott a hűtőt az albérletben matricákkal az oldalán. Az új lakásba költözve a fiam újra elkezdte gyűjteni a címkéket, de akkor már úgy láttam jobbnak, ha inkább egy lapra ragasztgatja fel őket és akkor meg is maradhatnak. Később elkezdtem én is érdeklődve figyelni a kis színes matricákat a gyümölcsökön. Egyre gyarapodott a gyűjtemény, de ekkor még mindenféle rendszerezés nélkül, vegyesen tároltuk a címéket: ha találtunk egyet és még volt egy pici hely az egyik lapon, akkor felragasztottuk. Nem volt valami áttekinthető gyűjtemény, de nem gondoltunk rá sosem, hogy valamiféle rendszerbe szedjük a matricákat.
Aztán, amikor a fiam a 20-as éveibe lépett, már nem érdekelte többé a címkegyűjtés, ideje sem igen volt rá, ki akarta dobni a lapokat, pedig akkor már kb. 2000 db gyümölcs címke volt együtt. Engem viszont egyre jobban érdekelt a dolog, így átvettem tőle és tovább bővítettem a gyűjteményt, de már azon is elkezdtem gondolkodni, hogy miként lehetne átrendezni a címkéket, hogyan tudom egyáltalán leszedni őket a lapokról és valamiféle rendszerbe kovácsolni a sok-sok matricát. Kíváncsi lettem, vajon más is hódol-e ennek a hobbinak, ők hogy csinálják? Elkezdtem az interneten  kutatni cimkegyujtok utan, de nemsok sikerrel. Talan rosszul adtam meg mit keresek? Egy napon aztan nagyot gondoltam es hozza fogtam egyenkent leszedni oket, es valami rendszer szerint szetvalogatva ujra lapokra rakni. Nagy munka volt, sok idot vett igenybe, de meg igy sem voltam elegedett. Tovabb kutattam a neten is, es vegre talaltam egy klubbot amit egy nemet szarmazasu gyujto  mukodtet. Nagyon orultem, hogy masok is hodolnak ennek az erdekes hobbinak. Sok gyujto van a klubban. Megnezegettem masok cimkeit, foleg azert, hogy ok hogyan rendszereztek a cimkeiket? Otletet kapva az o oldalukrol, ujra kezdtem rendszerezni, es  sablonos lapokra rakni oket. Ezekben a honapokban nagyon sok idot toltottem a cimkekkel, de nagyon erdekelt hogy szep rendbe szedjem ezt az erdekes gyujtemenyt. Gyumolcsok szerint szetvalogatva mar igazan erdekes volt, formalodott egy szep gyujtemeny. De ez csak a gyujtemeny volt. Ezekutan jott a nagy munka, a masolatokat, csere alapokat rendszerbe szedni, hogy a tobbi gyujtonek be tudjam mutatni, milyen cimkeim vannak cserere.
Ez egy lap az alma csere cimkeimrol. Ha valaki keri Gala 1 oldal D5 tudom melyik cimket vegyem elo a masolatokbol. Fajtak szerint kulon valogatva vannak az alma cimkeim, es a masolatok is.
Megszamlalhatatlan orakat toltok  szabaidomben a cimkekkel. Azt mondhatom, hogy 2008 ota van rendezve a gyujtemeny es azota cserelek a vilag sok orszagabol gyujtokkel. 2009-ben  9044db-os volt a gyujtemenyem es mint uj tag a klubban, sok uj cimkevel tudtam erdekelte tenni a tagokat cserere. Ekkor mar nemcsak a gyujtemenyembe kerestem cimkeket, de cserealapra is. Nagyon sok idot igenylo hobbi, de nagyon erdekel. 2013 januarjaban 27641 db cimke  volt a gyujtemenyemben, ami naprol-napra gyarapszik, szinte lehetetlen szamon tartani.  Kedvenc alma cimkeim Kínából szarmaznak.
AdmirorGallery 3.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.