Újfehértói fürtös meggy

Az Újfehértói fürtös meggy fafajtát 1961-ben, az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben nemesítette a Pethő Ferenc vezette kutatócsoport. Ez az első meggyfajta, mely az USA primőr piacára is  bekerült: Balaton néven 1991 óta igyekszik meghódítani az USA meggypiacát. A fajta termésének mérete nagy vagy közepesen nagy (18-23 mm), tömege 5-6 gramm, alakja kissé lapított gömb. Az érett gyümölcshéj színe fénylő bordópiros, húsa kemény, vérpiros, és mérsékelten festő levű, ízére pedig egyfajta harmonikus kettősség jellemző: egyaránt savas és édes. A gyümölcs cukortartalma magas, kemény húsa lehetővé teszi a gépi szedést és osztályozást. Friss fogyasztásra és ipari felhasználásra, valamint gyorsfagyasztásra is alkalmas.

Meggyvirágzás a Bokor Almáskertben
 

Fája erős növekedésű, elágazódó és felfelétörő, magassága elérheti a 4-5 métert. Koronájának alapterülete 13-15 m2 körül mozog, megnyúlt gömb alakú, lecsüngő és ostorosodó jellegű vesszőkkel. Termőkorban kiegyenlített növekedést mutat, és rendszeres ápolást igényel: ritkító és mérsékelt ifjító metszésére egyaránt szükség van, hogy megakadályozhassuk illetve csökkenthessük a gallyazat felkopaszodását. Az Újfehértói fürtös meggy a moníliával szemben mérsékelten ellenálló, a blumeriellás levélfoltosságra pedig közepesen érzékeny. Öntermékenyülő fajta, tiszta ültetvényben is telepíthető, virágzása későinek mondható. Korán termőre fordul és bőven terem: a talaj minőségétől függően 70-90 kg/fa terméshozamra is képes. Viszonylag későn, június végén érik.

Újfehértói fürtös meggy
 

A Bokor Almáskert kerületén kb. 600 db. újfehértói fürtös meggyfa sorakozik. A fajta a szárazságot egészen jól tűri, de vízhiány esetében a gyümölcs mérete jelentősen kisebb lesz, a kőmagarány megugrik, így a termés felhasználási lehetőségei az ipari célra korlátozódnak. Ezeket a problémákat a kertben működő öntözőrendszer segítségével igyekszünk kiküszöbölni: a csőrendszer a meggyfák vízellátására is képes.  A termés betakarítását kézzel végezzük. Mivel a fajta nem különösebben érzékeny a szüreti időpontra, ezért viszonylag hosszabb idő áll rendelkezésünkre a szedés megszervezésére és lebonyolítására. A leszedett gyümölcs nagyobb részét a lehető legrövidebb időn belül értékesítjük, míg kisebb hányadából pálinkát készítünk.