Műszaki háttér

A nagy állománysűrűségű, gyenge növekedésű alanyok (M.9 és M.26) alkalmazása a termelésbiztonság és a kiemelkedő gyümölcsminőség  biztosítása érdekében öntözőrendszer használatát kívánja meg. A talaj optimális nedvességtartalmát a Bokor Almáskertben mikroöntözés segítségével tartjuk fent: a víz az öntözőrendszer szárnyvezetékein sorakozó, minden egyes fa tövénél a lombkorona alatt kis magasságban elhelyezett csepegtetőtestből kerül a talajra. A kertben kb. 17 km hosszan futnak a szárnyvezetékek. A több kilóméter hosszú rendszer miatt 5 öntözési szektorra van felosztva a gyümölcsös. Az öntözendő szektor kiválasztása manuálisan, kezelőcsapok segítségével történik. 
CsepegtetőtestSzektorkiválasztó csapok
A 4 liter/óra/fa teljesítményű öntözőrendszer központi eleme egy 6 kW-os Rovatti elektromos szivattyú, melyet -a kiegészítő (pl. tápoldatozásért felelős) elemekkel együtt- egy 23 kW teljesítményű dízel aggregátor lát el villanyárammal. Az öntözővizet az 1997-ben készült, valamivel több mint 40 méter mély fúrt öntözőkútból nyerjük.
Az öntözőkút felépítése
A kút által biztosított, üzemben kitermelhető legnagyobb vízmennyiség 700 liter/perc (-9 méterig leszívott vízszinttel). Nyulgami vízszintje az átlagos terepszinttől számítva -3,7 m, a tisztítási legnagyobb igénybevétel 900 liter/perc (-10,30 méterig leszívott vízszinttel). Mivel a kúttal feltárt, öntözésre használható vízkészlet vastartalma olyan magas, hogy az a csepegtetőtestek eltömődéséhez, így a vízadagolás területi egyenlőtlenségéhez vezetne, ezért az öntözőrendszer kialakításánál gondoskodni kellett a vaskoncentráció negatív hatásainak semlegesítéséről.  
Ülepítő medence
A vas alapú szennyeződés elleni egyik legolcsóbb és leghatékonyabb eljárás a levegőztetés és az ülepítés: a feltárt vizet nagy felületen tesszük ki levegő hatásának, majd ülepítőmedencében tároljuk és csak innen juttatjuk a szárnyvezetékekhez. A levegő oxigéntartalma ugyanis a vízben lévő vasat oxidálja, ezáltal az oldatban lévő vas különálló vas-oxid szemcsékké alakul, ami aztán az ülepítőmedence alján gyűlik össze, valamint a rendszer szűrőbetétjeinek segítségével is eltávolítható a vízből. Az öntözőrendszer karbantartására, a szűrők gyors tisztítására a visszamosatáson alapuló módszert használjuk, mely során a vízáramlás irányát az üzemi vízáramlás irányával szembefordítjuk, és a vizet nem az öntözőrendszerbe, hanem a szabadba engedjük.
 
A nagy állománysűrűségű, gyenge növekedésű alanyokon (M.9 és M.26) termelő almaültevényeken nélkülözhetetlen a megfelelő támrendszer kialakítása, hiszen ezek az alanyok gyökereiket a föld felszínéhez közel, szétterülő formájúra növesztik, így a gyökerrendszer nem képes a fa megfelelő rögzítésére. A Bokor Almáskertben huzalos támrendszer került kiépítésre: a sorokban elhelyezett faoszlopokra kifeszített dróthuzalokhoz rögzítettük az almafákat. 
A támrendszer
A ferdén beásott végálló oszlopokat feszítők (anker) segítségével stabilizáltuk. Az oszlopok közötti távolság 7 m, és almafasoronként 3 sor huzal van hosszában kifeszítve, melyek közül a legalsó a föld felszínétől 60 cm-re rögzíti az öntözőrendszer szárnyvezetékeit. Az ily módon kialakított támrendszer legfontosabb előnye, hogy segítségével a fitotechnikai műveletek (leívelés, lekötözés stb.) könnyedén elvégezhetők. Hátrányként magas bekerülési költségét és a kifeszített huzalok miatt igen nehezen átjárható sorokat említhetjük meg.