A magyar almatermesztés – bár kereskedelmi sikerekben ez mostanában sajnos nem tükröződik – világhírű. Ezt a világhírt Magyarország 1950-1980 között építette fel, és az ország északkeleti részén, a Nyírségben, Szatmárban és Szabolcsban fennálló éghajlati- és talajviszonyok között termelt kimagasló beltartalmi értékekkel rendelkező, tetszetősségében és ízletességében egyaránt kiemelkedő almának köszönhető.
A XX. század utolsó évtizedeiben bekövetkezett társadalmi és gazdasági változások negatív hatásai komoly problémák, szinte megoldhatatlan feladatok elé állították a régi termelői struktúrát. A világpolitikai átrendeződések, a kiöregedő hazai ültetvények és a rossz minőségű termék nagy hányada miatt beszűkülő piacok jelentette új kihívásokra nem sikerült megfelelően reagálni, az 1989-es rendszerváltozás pedig csak tetézte a bajokat. A szakmai irányítás megszűnése, a termelés kereteinek ellenőrizhetetlensége, a jelentős tőke- és eszközhiánnyal küszködő, a piacgazdaságban tapasztalatlan új tulajdonosok tömeges megjelenése hihetetlen károkat okozott a magyar almatermesztésnek. Ezen károk mérete csak az 1930-45 között kialakult és megerősödött családi, üzemszerű gyümölcstermesztés kommunista kollektivizálás általi szétverésének hatásaihoz hasonlítható.
A rendszerváltás óta eltelt idő kevésnek bizonyult ahhoz, hogy almatermesztésünk piaci eredményeit a hajdan volt pozícióba visszaállítsuk, ám a lehetőség előttünk áll, hiszen a termőterület adottságai változatlanul világszínvonalú alma előállítására biztosítanak optimális feltételeket.
A szakemberek véleménye szerint a Szamos-menti (szatmári) alma íz- és zamatanyag, beltartalmi értékek és ellenálló képesség tekintetében még a messze földön híres magyar gyümölcsök közül is kiemelkedik. A kövér öntéstalaj, a hűvösebb-nedvesebb klíma és a napsütéses órák évi eloszlásban mért magas száma adja meg azt az előnyt, mellyel a szatmári alma minősége felülmúlja a tágabb régió almáinak elsődleges névadójaként funkcionáló szabolcsi almáét is.
A Bokor Almáskert éppen ezekre a kivételes földrajzi adottságokra támaszkodva állítja elő kiváló minőségű termékeit, melyek között az őszi és téli almafajták foglalják el a központi helyet. Az általunk termelt extra és I. osztályú étkezési alma széles fajtaválasztékával (Golden Reinders, Idared, Royal Gala, Gala Imperial, Gala Must, Mutsu, Novajo Jonagold, Red Jonaprince, Redspur Delicious, Arlet) igyekszünk megfelelni a fogyasztók igényeinek, így a piaci keresletnek. Műveléstechnológiánk kiemelt figyelmet fordít az olyan alternatív növényvédelmi módszerekre, melyek segítségével csökkenteni tudjuk a használt növényvédő szerek mennyiségét, és biztosítani tudjuk azt, hogy a leszedett alma ezen kémiai anyagoktól mentes legyen. Zamatos almáinkból kiváló minőségű kisüsti pálinkát is készítünk, melyet édesapánk, Bokor Árpád emlékére Árpiának (Árpád pálinkája - Árpia) neveztünk el.
Almafajtáinkat bemutató oldalainkon megpróbáljuk a lehető legtöbb ismeretet átadni az általunk művelt fajtaválasztékról. Bemutatjuk az egyes fajták forma-, íz- és színvilágát, a terméssel kapcsolatos információkat és a fák legfontosabb növekedési jellemzőit. Ezen kívül betekintést nyújtunk a magyar pálinka világába is, különös tekintettel az almapálinkák készítésével kapcsolatos tudnivalókra és saját, Árpia nevű pálinkánkra.